Tuesday, January 08, 2008

Som vi alla vet räcker det befintliga ordförrådet inte alltid till. Nya ord behövs. I kulturredaktionens serie Lexikala Luckor har medarbetarna en tid ägnat kraft åt att fylla luckorna. Här är deras saknade ord samlade i lista:
(mer finns att läsa på svd.se)

SOLGRÄS
Solgräs [substantiv, sammansättning]. ORDLED: sol-gräs-et. Poetiskt uttryck för fält eller äng bestående av uteslutande gulblommande växter, exempelvis raps, som i kvällssol ger ett bländande gult intryck. Historiskt sedan maj 2007. Första belägg: ”Titta morfar! Solgräs!” SIV (Jakob, 2 år och 9 månader.)
Siv Strömquist

LED
Led (adjektiv), i betydelsen "otäck", "trött" och elak. Står kvar i "Bonniers svenska ordbok" men inte i "Stora ordboken" av Björn Collinder. Har inte "arg" - och en rad andra ord på tre bokstäver - en kärnfullhet som vi kanske bör vara rädda om? "Sur", "ond", "ful", "seg", "lat", "kal", "grå", "dum"...Titta efter själva i ordförrådet får ni se! Senare generationer tycks ha slutat "dela ljuvt och lett", och vart det senare tagit vägen vete den lede.
Caj Lundgren

OKYNNESDESIGN
Okynnesdesign (substantiv) är ett samlingsbegrepp för utformning av bruksföremål, trycksaker, hushållsartiklar m m som försvårar användandet. Exempel på o. är stiliserade kartor i t ex busstidtabeller, av olika skäl svårläst text (i bl a vissa texthäften till cd-skivor), svåröppnade förpackningar av olika slag och formgivning av allt från bliar till vitvaror som komplicerar rutinåtgärder som glödlampsbyten, rengöring och allmän skötsel.
Tom Hedlund

AUTÖR
Autör (substantiv). Person som skrivit och/eller utformat det fullständiga konstnärliga konceptet för scen, film, bildkonst och skulptur eller en kombination av dessa. Jfr franskans auteur (författare) använt sedan 50-talet även om filmskapare med totalt konstnärligt ansvar för sina verk (till skillnad från enbart regissörer).
Theresa Benér

POSTVERKET
Postverket (substantiv) arkaiserande. Ordet användes 1636 -1994 om en statlig verksamhet med syfte att förmedla post effektivt och till ett lågt pris samt att ge ut frimärken. Ordet förlorade sin syftning när verksamhtens mest lönsamma delar övertogs av privata intressen som erbjöd mer begränsad service och frimärkena ersattes av självhäftande klistermärken. P. används endast med historisk referens.
Magnus Eriksson

SLUTSOVEN
Slutsoven (adjektiv), tillstånd som är förutsättning för återuppståndelsen. Känsla som infinner sig när man är färdig med att att vara död coh reda att gå vidare in i nya världar. Prfant använt som synonym till "utsövd". Förekommer hos Harry Martinson i "Nässlorna blomma". "Sekunden var slutsoven - om uppvaknandet efter en kort låtsassömn där pojken Martin ger sken av att vakna", som Martinson skriver.
Marie Lundquist

NUFÅNE
nufåne -en -ar s. Förr var vi provinsiella i rummet, byfånar. I dag är vi provinsiella i tiden, nufånar. Den sistnämnda arten av inskränkthet botas genom läsning av klassiker, litterära mästerverk från svunnen tid. Där sammanträffar man med människor som lever under helt andra betingelser, med annan livssyn och världsbild, med andra förgivettaganden. Den kurerade bibringas en hälsosam skepsis gentemot allting han eller hon tidigare har funnit "naturligt" eller "självklart".
Peter Luthersson

MACKVÄRDIG
Macvärdig (adjektiv) ~t Ordled: Mac(intosh)-värd-ig, som relateras till persondator (uppkallad efter en äppelsort med namnet Macintosh) lanserad av det amerikanska datorföretaget Apple 1984. a) värdeneutralt: relaterat till Macintosh eller dess användare: en Macvärdig person (någon som använder Macintosh), en Macvärdig programvara. b) värdeladdat: överlägsen eller struntviktig mot PC och dess användare, ”han/hon skall alltid göra sig Macvärdig!”
Joanna Persman

TRÅNGSINNAD
Trångsinnad (adjektiv), blir en kringränd fallskärmsdirektör mot samtliga revisorer (som äventyrar hans kapitalberg). Kanske har han tomt i Thailand som han vill freda för intrång.
En annan figur som lätt blir trångsinnad är mannen som mödosamt snickrat ihop en titelbakgrund med utmärkelser från universitet med klingande namn och svårbeskrivet geografiskt läge. En tredje trångsinnad person har ceremoniöst avslöjat fattig barndom, välling, muddar från socialen och undviker avslöjanden.
Heidi von Born

LITTORINEXAMEN
Littorinexamen (substantiv), påhittad ogiltig akademisk examen som kan köpas per postorder hos ett fiktivt universitet, oftast ett brevlådeföretagi USA. Avsikten är att inför omvärlden förbättra sin merit förteckning. Ursprungligen efter en arbetsmarknadsminister 2007 som uppgav sig ha avlagt en dylik mastersexamen. Jfr uttrycket "att ståta med lånta fjädrar".
Tore Frängsmyr

RESSENTIMENTAL
Ressentimental (adjektiv). Ett exempel på vad Lewis Carroll i sin roman "Through the Looking Glass" (1871) kallade för en portmanteau eller "kappsäcksord" - två välkända ord som smälts samman varpå ett tredje och nytt dito uppstår. I detta fall: "ressentiment" (bitter hågkomst, agg) och "sentimental".
Beteckningen används med fördel för att beskriva magsura uttryck av trött och automatiserad konservatism, kanske särskilt i estetiska frågor.
Jesper Olsson

FRIZONERA (3/9)
Frizonera [verb], att genom skapandet av en inre frizon kombinerad med yttre skygglappar välsigna sig med en integer och isolerad zon av frihet från all världens dumhet, slask-tv, telefonförsäljare, ”fundraisers” på gatan, dokusåpor, mobiltelefoner, människor i city med kortbyxor, skvalmusik i hissar och på restauranger etc. De frizonerande frizonörerna är numera en internationell rörelse, inspirerad av den franske filosofen och författaren Montaigne som drog sig tillbaka till sitt torn för att – redan på 1500-talet, mon Dieu – slippa vulgäritetens larm och dån.
Mats Gellerfelt

FÄRST (21/8)
Färst [superlativ av adjektivet få], benämning på förteelse i plural, som i jämförelse med andra, liknande företeelser (även de i plural) har uppnått en grad av fåtalighet som sätter det i särklass. Ex: "I går kom få personer hit, men i dag var de färre. Allra färst kan vi antagligen förvänta oss i morgon."
Dick Harrison

ÅSKÅDESPELARE (17/8)
Åskådespelare [substantiv], översättning av engelskans spectactor bildat efter spectator och actor, betecknande publik vid teaterföreställning som aktivt deltar i spelet, som i jultidens Pantomimes. Det svenska ordet föreslogs i Stellenbosch, Sydafrika, av teaterprofessorn Willmar Sauter den 14 juli 2007. Kan till exempel användas om barnpublik och om dem som deltar i föreställningar där publiken svarar, häcklas och dras upp på scenen.
Sara Granath

SLADDPOST
Sladdpost [substantiv] Svengelskan är ett oskick, och ingen vet längre om man bör skriva e-mail eller e-mejl. Det nordiskt klingande ordet sladdpost rekommenderas. Termen har länge förekommit på Gutamålsgillets ordlistor, men det hindrar inte att den upptas även i rikssvenskan. Datorer må ha eller sakna sladd, fördelen med elektronisk post är i alla händelser att den går fortare än meddelanden med snigelpost.
Thure Stenström

PYSSELSÄTTNING
Pysselsättning [subst.] ~ en ~ ar [något nedsatt] 1 (ändamålslös) aktivitet på heltid som i det debila syskonsamhället ersätter det forna fritidsbegreppet sysselsättning (som allmänt sett antas vara behäftat med en otidsenlig grad av intention och innebörd) 2 samlingsnamn för diverse läggspel och pussel: hobbymosaik är det minst glädjedödande bland ~ar.
MARTIN LAGERHOLM

PINGVINISK
Pingvinisk [adjektiv] – t, mjukt oformlig; vanligen syftande på begränsad rörlighet, otydliga reaktioner o. dyl. på grund av tjocka kläder (om vintern). Ofta i samband med svårighet att hinna svara i mobilen. Allmänt: oförmögenhet att komma till skott; tendens att glida undan arbete. Även pingviniker (subst. jämför de fyra temperamenten); inbäddad, något beskedlig karaktär.
Erik Bergqvist

LAICISM
Laicism [substantiv], offentliga institutioners oavhängighet från religiösa auktoriteter. Begreppet existerar inom de flesta latinska språk, liksom tyskan, engelskan och turkiskan och översätts vanligen med ”sekularism” eller ”anti-klerikalism”. Dessa översättningar är dock missvisande då laicism i sig inte innebär en negativ syn på religionen. Laicismen är inte minst en garant för att andra religioner än majoritetskulturens skall få existera fritt.
Jayne Svenungsson

TÖLPIFIERING
Tölpifiering [substantiv] En omkring 1845 inträdande, för det svenska samhället karakteristisk ännu pågående utveckling av individuellt uppträdande, särskillt tilltalsskick, bordsseder, klädedräckt och språkbruk. T., som i svagare varianter uppträder även utanför Sverige, genomgick åren 1968-1975 en särskillt intensiv fas. Ordets allmänna innebörd framgår av dess första stavelse; om närmare definition råder inte enighet.
Stig Strömholm

TANKEJUN
Tankefjun [subst.] ~et = 1. spirande idé, insikt eller visshet av snarast sinnlig natur, som ännu inte – och kanske aldrig någonsin – låter sig klart och redigt formuleras, och därmed inte heller kan bemötas och vederläggas, men likafullt och på något gåtfullt vis känns viktig och riktig; 2. ett myller av 1, snarlikt en spröd och krusig hårväxt (kan inrama den kontemplativt besjälades ansikte som en osynlig skepparkrans).
Per Holmer

BLEM
blem [subst], "emblem", en av flera potentiella kortformer som uppstått ur den utbredda erfarenheten av existensens dränage på närvaro. Ordet betecknar de slags digitala och datormanipulerade bilder som inte refererar till sina tillkomstomständigheter och såtillvida saknar synliga spår av sin historia. Jfr divid, ärlek, xualitet och verige.
Ulf Eriksson

SKRYLLING
Skrylling [substantiv] -en ~ar; Person till vilken släktförhållandet är så avlägset att ingen riktigt mäktar med att reda ut begreppen. Har visat sig synneligen användbart vid tillräckligt avancerad släktforskning, men även i sammanhang då man vill skryta med ett avlägset släktskap som egentligen bara existerar i fantasin, eftersom ingen begriper vad man pratar om. Exempel: "Så hur känner ni Per Gessle?" "Han är min skrylling".
Åsa Johansson

SNARKOFAG
Snarkofag [substantiv]; plats varifrån tonåringen- som från de döda - återvänder till de levande någon gång när solen står i zenit. S. kan vara en säng, en luftmadrass, ett liggunderlag eller bara en filt utlagd direkt på backen. S. omges av en osynlig mur, ett taggtrådsstängsel, vaktorn som skjuter på allt som rör sig. En likaledes osynlig förbudsskylt varnar för ord som inte får uttalas: "Är det inte dags att stiga upp nu?"

BORTLÄNGTAN
Bortlängtan [substantiv] från danskans bortvé. Uttryck myntat av HC Andersen. Tillstånd av intensivt begär att ge sig av befria sig från oönskad närhet, iver att känna doften av en främmande luft. B. eliminerades av Andersen genom upplevelser som andlösheten förknippad med den första ångloksfärden. Kan i våra dagar avhjälpas med känslan då jumbojetens pilot drar på alla motorerna för att lyfta. Motsats: hemlängtan (danska:hjemvé)

NYMFOLEPSI
Nymfolepsi-n [substantiv] Ordled: nymfo-lepsi-n. Extatisk längtan efter det oåtkomliga. Vid sidan av sexualitet och aggressivitet (enligt Freud) den tredje omedvetna driften att skapa.
Ordet har sitt ursprung i den grekiska mytologin. Den som hade sett en nymf, alltså en kvinnlig naturgudomlighet, som förkroppsligade den fria naturens alstring och liv, drabbades lätt av åkomman.
Marianne Jeffmar

DRACULARISERA (12/7)
Dracularisera [verb], att förmedla en klichéartad, grovt förenklad bild av ett land eller ett folkslag, vanligtvis med utgångspunkt i en reell eller fiktiv företeelse som tillskrivs symbolvärde (exempelvis Dracula för Rumänien). All form av dracularisering förutsätter allvarliga kunskapsbrister, avsaknad av genuin nyfikenhet och, framför allt, fastlåsning i individuella eller kollektiva statiska föreställningar om den andre.
Jeana Jarlsbo

MOTROAD (10/7)
Motroad [adjektiv], det tillstånd då man skrattar åt, eller låter sig roas av, det man egentligen inte tycker är roligt. Lämnar ofta eftersmak av varierande bitterhetsgrad. Tillståndet är vanligt förekommande i ungdomen men drabbar alla åldrar. Uppkommer gärna i de situationer som är förknippandet efter en partner, exempelvis krogrundor, fester och fikaträffar. Jfr engelskans I´m laughing but I´m not amused.
Paulina Helgesson

BLYGSKRYT (9/7)
Blygskryt [substantiv], att genom att framhålla sina enkla vanor, sin fantasilöshet, dåliga smak och sitt bristande kulturintresse få någon annan att känna sig som en fåfäng elitist eller snobb.
Jag har inte uppfunnit detta ord utan lärt det av poeten Axel Liffner. Han talade om ”det svenska blygskrytet”. Själv vill jag inte nationsbestämma företeelsen, men har funnit att den är sällsynt inom de franska och engelska språkområdena.
Gunnar Harding

1900-TALIST(6/7)
1900-talist [utt.nittnatalist, substantiv]. Person vars erfarenheter, minnen, värderingar och smak ohjälpligt präglats av 1900-talets historia, materiella tillväxt och kulturella strömningar.
Utmärkande för n. är tidigt val av yrkesbana och morgontidning, konventionell parbildning och en tilltagande uppgivenhet inför ny teknik. Enligt n. är Europa världens navel, Sverige bäst och all musik efter Beatles onjutbar.
Synnöver Clason

STARKSPRÅK(5/7)
Starkspråk [substantiv], det språk en flerspråkig talare anser sig behärska bäst.
Vi saknar ord i flerspråkighetssamhället. Hur benämna det språk vi kan bäst? Inte modersmål – föräldrarnas språk är inte alltid mitt eget. Förstaspråk är ett oklart begrepp: språket jag lärde först eller språket jag sätter först? Starkspråk kunde vara en neutral term. Fast för många är det förstås själva flerspråkigheten som är styrkan.
Olle Josephson

MINGELSKA(4/7)
Mingelska [substantiv], internationellt språk talat på mingelpartyn av hippa kulturpersonligheter som inte har något som helst att säga men önskar signalera att de tillhör rätt gäng och hänger med på de senaste och mest fashionabla trenderna. Ett korrekt yttrande på mingelska bör sakna tanke­mässigt innehåll men förtrolla och förstumma omgivningen genom att antyda att den talande rör sig i de bästa kretsar.
Lars Lönnroth

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


AddThis Social Bookmark Button

Add this blog to my Technorati Favorites!

färskpressa! style="position:relative;top:-2px;margin-left:4px;">Facebook

No comments: